Quantcast
Viewing all 42759 articles
Browse latest View live

Afspraken over passend vervoer personen met verward gedrag in Friesland en Drenthe

Nieuwsbericht | 02-07-2018 | 12:00Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben vandaag met samenwerkingspartners in de provincies Drenthe en Friesland een convenant ondertekend over passend vervoer voor personen met verward gedrag. Het doel van de afspraken is om die personen onder minder stressvolle omstandigheden te vervoeren.

Wetenschappers ontdekken reden van heroïneverslaving

Waarom ontstaat een heroïneverslaving en is het zo moeilijk om af te kicken? Dat weten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN), het Nederlands Herseninstituut en de University of California sinds kort. Hun ontdekking biedt aanknopingspunten voor behandeling van verslaving, maar ook van de slaapstoornis narcolepsie. Dat meldt LUMC.  De wetenschappers bestudeerden de hersenen van vijf overleden heroïneverslaafden.

99,8 procent van Nederlanders binnen drie kwartier op SEH

In april 2018 zijn er in Nederland in totaal 89 spoedeisende hulpposten (SEH) geïnventariseerd. Hiervan zijn er 86 24/7 geopend, drie zijn alleen overdag en eventueel ook 's avonds open. Ten opzichte van april 2017 (peilmoment vorige analyse) zijn er vijf SEH's minder. 99,8 procent van de inwoners van Nederland kan binnen 45 minuten per ambulance naar een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis worden gebracht. Dat is gelijk aan vorig jaar.

Verbeterde meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

Verbeterde meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling Video | 02-07-2018De meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Per 1 januari 2019 verandert de meldcode.

Femke Halsema neemt per direct afscheid van voorzitterschap VGN

Omdat Femke Halsema is voorgedragen als burgemeester van Amsterdam, neemt ze per direct afscheid van haar voorzitterschap bij Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De vereniging hoopt in het najaar een nieuwe voorzitter te kunnen voorstellen. Dat meldt VGN.  "Ik ben dikwijls onder de indruk geweest van het professionalisme en de toegewijdheid en zou jullie, op de valreep van mijn vertrek, daar nog eens mee willen complimenteren.

GGD: Hele jaar campagne voeren tegen alcoholgebruik jongeren

ASSEN - De GGD is teleurgesteld dat ondanks een campagne toch tien jongeren tijdens het TT Festival met een alcoholvergiftiging zijn opgenomen op de alcoholpoli. Vorig jaar waren dat er twaalf. De GGD werkte samen met de gemeente Assen, het Wilhelmina Ziekenhuis en Verslavingszorg Noord-Nederland om het alcoholgebruik onder jongeren tijdens de TT-week aan te pakken.

Vrijwilligers slaan handen ineen tegen kindermishandeling

Augeo Foundation heeft met vrijwilligersorganisaties een cursus gemaakt: Zorgen over een kind, en nu? Vrijwilligers leren daarin wat ze kunnen doen als ze merken dat een kind thuis in de problemen zit. De cursus is gelanceerd in aanwezigheid van de Kinderombudsvrouw. Dat meldt Augeo. In Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld.

Reumafonds heeft een nieuwe naam: ReumaNederland

Het Reumafonds heet vanaf nu ReumaNederland. Een betere kwaliteit van leven met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Lees of bekijk hoe ze dit willen bereiken, en waarom ze de naam veranderen.  Waarom ReumaNederland? Directeur Lodewijk Ridderbos geeft antwoord.   'Het Reumafonds is na 91 jaar uitgegroeid tot meer dan een organisatie die baanbrekend wetenschappelijk reumaonderzoek financiert.

Nieuw geneesmiddel hepatitis C in basispakket

Een nieuwe behandeling tegen chronische hepatitis C met het geneesmiddel Vosevi wordt vanaf 1 juli vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) besloten na onderhandeling met de fabrikant over de prijs van het nieuwe geneesmiddel. Advertentie Tientallen tot honderden patiënten hebben hier baat bij. Chronische hepatitis C is een ziekte die vaak pas na jaren tot klachten leidt, zoals levercirrose en - bij een klein percentage - leverkanker.

Samen cases 'verward gedrag' analyseren brengt betrokkenen tot elkaar

3 juli 2018 - Hoe kunnen instanties mensen met verward gedrag en hun omgeving het beste helpen? De gemeente Molenwaard maakte hiervoor een stappenplan. Het overleg tussen alle betrokken partijen over de aanpak was meteen een deel van de oplossing. Mensen met 'verward gedrag' - door bijvoorbeeld een psychiatrische aandoening of dementie -veroorzaken hetzij overlast, of vormen een gevaar voor zichzelf of hun omgeving. Veel gemeenten zoeken manieren om hen effectiever te helpen.

Diabetes Fonds eerste partner centrum Leefstijl­genees­kunde

Onderzoeksinstelling TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) starten het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG). Het Diabetes Fonds is de eerste partner van dit centrum en kent een bedrag toe van 350.000 euro. Mensen met diabetes type 2 of hart- en vaatziekten (of beide) hebben enorm veel baat bij gezonder leven. Dit blijkt al enige tijd uit onderzoek, maar hier is in de zorg nog te weinig aandacht voor.

Popfestival voor mensen met beperking afgelast om warmte

Het RijnPop Festival dat dinsdag in Rhenen zou worden gehouden, ging niet door vanwege de voorspelde hoge temperaturen. Dat besloot burgemeester Hans van der Pas van Rhenen maandagmiddag samen met de festivalorganisatie en de GGD. 'Het is ingrijpend en teleurstellend,' erkenden zij. Het festival was speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. De organisatie verwachtte zo'n 8000 bezoekers uit het hele land.

Rijndam Revalidatie zet activiteitentrackers in bij oncologische patiënten

GORINCHEM Oncologische patiënten krijgen bij Rijndam een tracker gedurende hun revalidatiebehandeling. Deze multifunctionele polsband geeft een objectief inzicht in het beweegpatroon van de patiënt. De informatie over het energie- en activiteitenniveau wordt zowel door de patiënt als therapeut toegepast in de behandeling. Oncologische patiënten leren tijdens hun revalidatie om hun activiteiten beter over de dag te verdelen.

Enthousiasme over eerste dialoogsessie over goed leven, goede zorg voor ouderen

Donderdag 7 juni hebben we de eerste bijeenkomst gehad voor de actie 'Goed leven en goede zorg voor ouderen met verstandelijke beperkingen'[1]. Naasten van bewoners en hun begeleiders van een woonlocatie bij zorgorganisatie Elver kwamen bijeen voor een dialoogbijeenkomst. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over welke ervaringen en gedachtes zij hadden bij het thema 'goed leven en goede zorg'.

Het bedrijfsleven laat de overheid zien dat gehandicapten wel degelijk kunnen werken

In 2026 moeten er 125.000 banen zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid ligt achter op schema, maar bij bedrijven zoals de NS maken ze er serieus werk van. De NS zijn een voorbeeld van een onderneming die zich flink inzet om mensen...

Genoombreed onderzoek in de spreekkamer

Genoombreed onderzoek wordt steeds meer ingezet in de klinische praktijk. Daardoor komen allerlei zorgprofessionals vaker in aanraking met ethische dilemma???s waar voorheen vooral de klinisch geneticus zich over boog. Voor een ethisch verantwoorde invoering van genoombrede testen is naast een zorgvuldige afweging van autonomie en welzijn van patiënten en hun familieleden ook het perspectief van de samenleving van belang.

Beëindiging last onder dwangsom failliete ggz-instelling Pyscho Informa

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de last onder dwangsom voor Psycho Informa Instellingen bv beëindigd. De zorgaanbieder verleent geen zorg en jeugdhulp meer. In april sprak de rechtbank het faillissement uit. Psycho Informa Instellingen bood geestelijke gezondheidszorg en jeugdhulp. Dat meldt de IGJ.  Psycho Informa Instellingen had een last onder dwangsom opgelegd gekregen, omdat de instelling niet op tijd aan de eerder opgelegde aanwijzing had voldaan.

Let bij zwangere vrouwen op juiste hiv-medicatie

Bij zwangere vrouwen werkt hiv-medicatie met darunavir in combinatie met cobicistat in het tweede en derde trimester minder goed. Bij deze vrouwen is het risico groter dat het virus niet goed onderdrukt blijft. Hierdoor kan hun ongeboren kindje besmet raken met het hiv-virus. Dit blijkt uit onderzoek. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen daarom vrouwen die zwanger zijn, niet met deze medicijnen te behandelen.

Utrecht krijgt grootste regenerative medicine COFUND-beurs in Europa

Het UMC Utrecht en de Universiteit van Utrecht starten samen het grootste COFUND-programma over regeneratieve geneeskunde van Europa: RESCUE. In februari 2019 beginnen 29 jonge onderzoekers gezamenlijk aan een vierjarig onderzoekstraject bij Regenerative Medicine Utrecht. Het rekruteren van de onderzoekers is vandaag gestart. RESCUE wordt mogelijk gemaakt door een zogeheten Horizon 2020 Marie S.

Ontwikkeling uitkomstgerichte zorg 2018-2022

Rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met uitleg over de ontwikkeling naar uitkomstgerichte zorg voor de jaren 2018-2022. Uitkomstgerichte zorg bieden betekent dat bij de keuze van een behandeling wordt gekeken naar wat het beste past bij de specifieke situatie van de patiënt.
Viewing all 42759 articles
Browse latest View live